Medine medne gljive

07:47

 Bilo je to u kasnu jesen. Sjedili smo u Slijepoj na broju 10 uz još jednu šalicu čaja, a Medo je zjevao između svake riječi, dok je pokušavao prepričati sve svoje "during the war" priče. Neslužbeno doznajem da su prije bila puno bolja vremena, tekli su med i mlijeko, a kobasice i jaja su sami uskakali u vreće kad je družba išla u otimačine.
Moš mislit! Pitam ja njega: "Dragi Medo, pa jesi li ti prije ili sad?"  našto, brundajući, prebacuje temu na recept za najboljenasvijetu medenjake, koje mu je radila baka dok je bio sasvim mali čupavac. E ti su bili pravi! Med je bio čist kao jutarnja rosa i imao okus  najčišćeg bagrema i vrijeska, a šuma bi nadaleko mirisala kad bi baka Medo pekla medenjake. 
Znate što, sve mu vjerujem! I zato s vama danas dijelim isti taj recept medine bake, koji sam malko preoblikovala. Spremit ću mu ih ponovo na proljeće, kad se probudi iz sna, bit će odušavljen.




Medine medne gljive

75g maslaca
90g svijetlo smeđeg šećera (ja sam koristila demerara šećer)
100g meda
300g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1/2 čajne žličice cimeta
1/2 čajne žličice klinčića
1/2 čajne žličice đumbira
1/3 čajne žličice muškatnog oraščića
1-2 žlice mlijeka

Svi sastojci moraju biti sobne temperature. Pjenasto umutite maslac sa šećerom, zatim dodajte med, pa miksajte još koju minutu. Za to vrijeme pomješajte sve suhe sastojke i dodajte ih, malo po malo, u smjesu maslaca, meda i šećera. Ako je presuho, dodajte mlijeka po potrebi. Na kraju zamjesite tijesto rukama. Trebalo bi bili glatko i masno i jednostavno se odvajati od stijenki posude.
Zamotajte ga u plastičnu foliju i spremite u hladnjak na minimalno 1h.
Pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.





U ovom trenutku: 
- možete trgati komade tijesta, formirati kuglice, koje ćete malko spljoštiti i tako ih peći oko 15 min
- ili se možete zaigrati i krenuti sa mnom u gljivarsku pustolovinu

Ako ste za pustolovine, pripremite:

200g šećera u prahu
80g čokolade
4 žlice kokosovog brašna
1 žlica kakaa
2-3 žlice kokosa u listićima (opcionalno)

Krećemo! Prepolovite tijesto na pola. Jedna polovica za klobuke, jedna za stapke. Ja sam dobila ukupno 10 gljiva od cijele količine tijesta. 
Od jednog dijela tijesta formirajte kuglice, koje ćete malo spljoštiti tako da što više podsjećaju na klobuke gljiva. Ne moraju biti pravilni, niti jednake veličine. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 min. Malo će se napuhnuti i bit će mekani kad ih izvadite, ali će s hlađenjem očvrsnuti.
Za to vrijeme napravite stapke, tako da su deblje na jednom, a tanje na drugom kraju. Možete se poigrati s debljinom i oblikom. Stapke također pecite 15-tak min, s tim da ih nakon 5 min izvadite i pokušate dodatno preoblikovati (pazite prste) jer će se napuhnuti, zatim ih vratite u pećnicu na još 10min.

Još vrućim stapkama odrežite vrh nožem. Tako ćete dobiti ravnu površinu na koju ide klobuk. A klobuke okrenite na onu spljoštenu, ravnu stranu i, dok su još topli, izdubite žličicom. 
Pripremite glazuru od 100g šećera u prahu i nekoliko kapi vode. Mora biti gusta, ali se istovremeno cijediti sa žlice, pa ne pretjerujte s vodom. Glazirajte klobuke pomažući si sa žličicom. Stapke nabodite na čačkalice i također ih glazirajte. Stavite sve sa strane u pomoćne zdjelice i tanjure za se ocijedi i malko osuši, te ih, dok su još napola vlažni, obilno pospite šećerom u prahu. Pričekajte da se glazura u potpunosti osuši.
Otopite čokoladu, a u ribani kokos dodajte kakao. Na donji, deblji kraj svake stapke nanesite malko čokolade i uronite u kokos. Izgledat će kao da ste gljive upravo izvadili iz zemlje. U svaki klobuk, u onaj izdubljeni dio, dodajte žličicu čokolade, malo rasporedite prema rubovima, ako su klobuci široki, a zatim uglavite stapku. Naslonite na nešto dok se ne osuši. Od onih listića kokosa možete napraviti one delikatne listiće s donje strane klobuka i to dok je čokolada još mekana. Ali to je ako vam se baš da!
Nakon što se sve osušilo, svaku gljivu pređite kistom punim kakao praha i tako ćete dobiti još realnije gljive.




Nemojte se živcirati ako sve ne ispadne savršeno. Ovo je recept-igra za puno dječjih ručica, a sve ispečeno će se ionako pojesti jer je moj dragi Medo bio potpuno u pravu: ovo su najfiniji ikad medenjaci koje ćete probati.
Slatko spavaj, Medeni, sanjaj stara dobra vremena i baku. Vidimo se na proljeće, bit će iznenađenja!





Slikovnicu "Noć kad je lisac uhvatio mjesec" potpisuje štovana mi kolegica vještica Ines Marciuš Kruljac uz osebujnu ilustraciju Jasmine Kosanović i možete je nabaviti u svim boljim knjižarama, upravo na vrijeme za Božić.


xoxo



You Might Also Like

0 komentari

Like us on Facebook

Subscribe