Gospodin Lisac, glavom i brkom

09:36

 I svojim mrkim baršunastim plaštom.  Da,da upravo on! Glavna faca, glavni baja, strah i trepet cijeloga kraja. Skoro sam se zagrcnula medenjakom kad mi je pozvonio jedno popodne.
"Čujem da pečeš kolače već tjednima s mojom družnom u Slijepoj, pa sam došao i ja da umutimo nešto slasno!"




Naravno da sam pustila sve što sam radila, skuhala mu vruću čokoladu koju najviše voli i kradom izvukla bilježnicu sa sto pitanja koja sam pripremila u slučaju da ga ikad sretnem.
Što mu je točno Mjesec rekao onog jutra kad ga je oslobodio iz fenjera?
Nosi li, poskrivećki, onog ružičastog plišanog zeku s kojim spava sa sobom u otimačine?
Da li se Krtica i Jež baš jako svađaju dok igraju šnaps subotom navečer?
I takva. tipična žutotiskovna pitanja, jer Lisac je superstar, a ja jednostavno nisam mogla odoljeti. Sve, ali baš sve, informacije ću zadržati za sebe, ne bih htjela da mi u sred noći, spletom okolnosti, nestane baš svih kolača iz špajze.
Nakon ugodnog ćaskanja već smo imali savršen plan i krenuli na miksanja i mješanja i jednu slatku prevaru, jer Lisac ne bi bio Lisac da ne podvali nešto. Sve ćete otkriti sami nešto kasnije!
Za sad evo recept za Liščevo čarobno selo u snijegu taa-daaaa!!! (zapravo je torta sa kućicama od keksa, taa-daaaa)





Čarobno selo u snijegu

Medenjaci:
250g glatkog brašna
1 žličica začina (kako god vam paše: đumbir, klinčić, cimet, papar, anis....)
130g maslaca
180g muskovado šećera
1 jaje
4 žlice meda

Biskvit: ( pripremite se na onu našu malu prevaru)
1 pakiranje gotove smjese za brownies :)
250ml vrhnja za šlag
200g maskarponea
(po želji: svježi ribizli ili neko drugo bobičasto voće)

Glazura:
200g šećera u prahu
1 bjelanjak





Svi sastojci za medenjake moraju biti sobne temperature. Stavite sve u posudu i umjesite glatko tijesto, najprije žlicom, a onda rukom. Tijesto se mora odvajati od stijenke posude, a ako je još ljepljivo, slobodno dodajte još brašna. Zamotajte u prijanjajuću foliju i spremite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Za to vrijeme pripremite i ispecite biskvit za brownie prema uputama na pakiranju. Jedino što ćete promjeniti je što ćete ga peći u prethodno pripremljenom kalupu za tortu, najbolje promjera oko 23cm.
Ostavite biskvit da se dobro ohladi.
Umutite slako vrhnje sa dvije žlice šećera u prahu. Pred kraj dodajte maskarpone sir i sve zajedno miksajte par sekundi na najvećoj brzini.

Dok se sve hladi možete krenuti pripremati kekse. 
Uzmite nekoliko komada papira, olovku i škare. Izmjerite visinu kalupa za torte u kojem ste pekli tortu i neka vam odprilike te visine budu kućice koje ćete izrezivati od papira. Poigrajte se visinom i širinom kućica, a izrežite ih onoliko koliko je potrebno da se zatvori cijeli krug oko kalupa + nekoliko rezervnih.
Razvaljajte tijesto za kekse na debljinu od pola centimetra. Posložite kućice od papira na tijesto i izrežite oblike nožem. Pecite ih na 180°C 10-15 min, ovisno o pećnici. Najbolje da ih pečete u nekoliko navrata, jer će se malo napuhnuti tijekom pečenja, a kad izađu iz pećnice će biti jako mekani i to je trenutak da im malo obrežete rubove i dobijete ravnije linije. Stavite ih da se ohlade i postanu tvrđi.





 Za glazuru malo vilicom umutite onaj jedan bjelanjak i malo pomalo dosipavajte šećer u prahu. Smjesa mora biti gusta, ali i dovoljno rijetka da ostavlja trag na ostatku smjese u zdjelici. 
Prebacite je u dresir vrećicu i igrajte se crtajući prozore i vrata na kućicama. Ostavite da se osuši dok pripremate tortu.
Biskvit prerežite na dva ili tri dijela, ovisno koliko vam visina dopušta. Svaki dio obilno premažite kremom. U ovom trenutku možete na kremu dodati svježe voće, odlična je kombinacija uz slatko vrhnje i sir. Pazite da vam ostane 2-3 žlice kreme jer će vam trebati za ljepljenje medenjaka. Prebacite na stalak i krenite lijepiti kućice na rubove torte tako da svaki keks s unutranje strane premažete žličicom kreme. Ako imate višak kućica, naslažite ih na vrh torte. Sve obilno pospite šećerom u prahu i ohladite.






Dok se ja i Lisac sladimo zadnjim predbožićnim receptom iz brloga u Slijepoj ulici br.10 toplo vam preporučamo slikovnicu "Noć kad je lisac uhvatio mjesec" u kojoj možete doznati više o avanturama naše družine. Slikovnicu je napisala naša nezamjenjiva slagačica stihova Ines Marciuš Kruljac uz maštovite ilustracije Jasmine Kosanović. Možete ju nabaviti u svim boljim knjižarama, a Lisca možete pokušati potražiti po lokalnim šumama ili u Petrinjskoj 40 u Zagrebu, gdje često navrati na šalicu čaja.





 
Možda se vidimo i sljedeće godine u novoj priči s nekim novim junacima. Svi vam želimo magičan Božić i sretniju Novu Godinu!

xoxo


You Might Also Like

0 komentari

Like us on Facebook

Subscribe