Priča o liscu

07:27

 Čula sam priče o tom Liscu, po šumi, sve tamo od Gajnica pa skroz do Žumberka. Čujem ptice kako pričaju kad misle da ih nitko ne čuje. I vjeverice. Izgleda da je Lisac glavni hit!


Ima opasnu družinu, sve same iskusnjare: Medo, Sova, Vuk i neki čudan žuti tip koji svijetli u mraku!?

 

Ništa mi nije bilo jasno, sve dok me nije nazvala moja draga prijateljica, dovitljiva slagačica rima i štovana kolegica, Perunfest vještica - Ines. Da ona zna sve, zna svaki detalj, zna cijelu štoriju, zna svaki trač, čak je i slikovnicu napisala o tome. A nas dvije, svečano smo pozvane do starog hrasta u Slijepu ulicu na kućni broj 10, na domjenak sa zloglasnom škvadrom koja hara selima Žumberačkog gorja. Kako opasno!!! Jedva čekam!

Kad ono ni Z od zloglasnog na tom banketu, sve pitoma družina. Jelo se i pilo do dugo u noć, prepričavale se lovačke, ma neću u detalje, samo ću natuknuti da imamo plan!

U dogovoru s cijelom ekipom, malo bi vam zasladili sljedećih mjesec dana, pa ćemo svaku nedjelju Adventa pripremiti po jedan slatki recept ravno iz Slijepe ulice. 



Paprenjaci bake Mare

400g glatkog brašna
150g mljevenih oraha
130g svinjske masti
150g šećera
1 jaje
3 žumanjka
40g meda
cimet, klinčić u orahu, muškatni oraščić, mljeveni crni papar





U veliku posudu stavite brašno i svinjsku mast, spajajte prstima dok ne dobijete mrvišasto tijesto. Zatim dodajte orahe, šećer, jaja i začine (oko pola čajne žličice svakog) i zamjesite. Tijesto se u početku neće htjeti spojiti, ali ako povremeno dodate par kapi mlijeka, nakon nekog vremena, počet će se formirati i onda ga možete zamotati u prozirnu foliju i spremiti na pola sata u hladnjak. 



Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 1cm. Režite kalupima po želji i pecite oko 10-15min na temperaturi od 200 °C u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostavite da se malo ohlade i postanu prhki i mirisni.



O ostalim avanturama pročitajte u slikovnici "Noć kad je lisac uhvatio mjesec" autorice Ines Marciuš Kruljac, uz najljepše ilustracije Jasmine Kosanović. A ako vas put nanese, u ovo blagdansko doba, do Petrinjske 40  (no znate već: Jasmina i lutkice, najljepši izlog u gradu) možda tamo zateknete i samog Lisca, glavom i brkom.




xoxo


You Might Also Like

0 komentari

Like us on Facebook

Subscribe