Opet sreća od jorgovana

11:44

Ko o čemu, ja o cvijeću. I opet o jorgovanu. Ne mogu si pomoći, volim cvijeće sa stavom. A stvarno ne znam tko ima više stava i stila u cvijetnom svijetu od jorgovana.

Ove godine ga je bilo jako malo. Zbog onog kasnog mraza, na većini stabala su stradali prvi cvjetovi. Kasnije ih nije baš bilo dovoljno za neke čarolije, pa sam napravila samo jednu teglicu šećera od jorgovana. Teglicu mirisne sreće, idealnu za aromatiziranje svega što vam dođe pod ruku, od čaja, sladoleda pa do kolača.
A kako sam u zamrzivaču imala smrznutih bjelanjaka od nekih čokoladnih torti s početka godine, sjetila sam se da bih mogla napraviti pavlovu kao odu proljeću.
Novozelandski/australski desert, posvećen ruskoj balerini, nastao baš u burnim dvadesetim kroz koje upravo, samo 100 godina kasnije, prolazimo. Najprije mi na pamet padaju Istrage gospođice Fisher, čijim se slučajevima i kostimima opijam u karanteni. Jedina ja mogu s pavlove završiti na ubojstvima!
Da ne duljim, evo recept za ubojitu, detektivsku tortu, koja slavi početak stoljeća, proljeće i cvijetne baletne haljine.




Pavlova sa jorgovanom

220g šećera od jorgovana
4 bjelanjka
3 čajne žličice škrobnog brašna
1 čajna žličica bijelog vinskog octa
prstohvat soli
200ml vrhnja za šlag
1 čašica skyra od vanilije
200g svježeg bobičastog voća


Šećer od jorgovana pripremite dan ranije i to tako da 250g šećera zajedno sa cvijetovima sa jedne grančice jorgovana (otprilike dvije šake i to samo cvijetića, bez grančica ) usitnite u električnoj sjeckalici. Usput ćete usitniti i šećer, što je jedna od bitnih stavki za pavlovu.
Šećer rasporediti u tankom sloju na papir za pečenje, da se što prije osuši. Tu i tamo ga malo razmrvite prstima.





Pećnicu zagrijte na 150°C. Pripremite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem. Svi sastojci moraju biti sobne temperature, a posuda za miksanje i metlice miksera savršeno čiste, bez slučajnih tragova masnoće.
Miksajte bjelanjke sa prstohvatom soli srednjom brzinom miksera. Šećer dodavati postupno, žlicu po žlicu, vodeći računa da se zrnca šećera potpuno rastope prije dodavanja nove količine šećera. Smjesa mora biti glatka i sjajna i stvarati mekane vrhove kad se izvade metlice miksera.
U posebnoj zdjelici pomješati škrobno brašno sa octom i dodati u snijeg od bjelanjaka, miksajući par sekundi maksimalnom brzinom miksera.
Prebacite smjesu na pripremljeni papir za pečenje. Pomognite si sa žlicom i napravite udubinu u sredini torte tako da vas sve zajedno podsjeća na gnijezdo.
Stavite tortu u pećnicu, smanjte temperaturu na 110° C i pecite sat vremena. Ni slučajno ne otvarajte pećnicu!
Ugasite pećnicu, a tortu ostavite unutra da se hladi nekoliko sati, a može i preko noći.






To je bio taj ubojiti, detektivski dio, sad ovaj zabavan dio sa proljećem i baletnim haljinama.
Umutite šlag od slatkog vrhnja i dodajte onaj skyr. Stavite kremu u udubinu na sredini torte.
Ukrasite sa voćem, listićima mente i cvijećem. 
Torta bi trebala biti hrskava izvana, a mekana i mirisna iznutra. Slatka od šećera, kisela od voća, sretna od cvijeća. Kao Anna Pavlova.







xoxo

You Might Also Like

0 komentari

Like us on Facebook

Subscribe