Jesenski sladoled

08:51

Ja sam vam sladoled "all year round "! Također i "all day round"  i ne vidim problem u sladoledu za doručak, pogotovo ako je pun velikih, sočnih komada voća i oraha. Jedini problem je što mi slatko otvara apetit, pa nakon ovog moram pojesti još dva jaja na oko s parmezanom, a to nikako nije dobro za moj metabolizam u 40-tima :D



 Znate ono, u rano ljeto, kad krenu prve jagode i kad ih po prvi put namirišete na placu, a srce vam kaže "Uuuuuuuu, jagode!!!!", e pa tako je meni sa šljivama. Stvarno se moram kontrolirati da ne pojedem sve što kupim taj isti dan. To mi je najdraži džem na svijetu, volim ga u palačinkama isto koliko i na mesnoj štruci, a ima jedan malezijski umak od suhih šljiva koji je savršen sa jasmin rižom i piletinom, umrem od toga! Izgleda da imam problema i sa šljivama i sa metabolizmom u 40-tima.





Sladoled sa pečenim šljivama

200g zrelih domaćih šljiva
500g slatkog vrhnja
200g kondeziranog mlijeka 
100g oraha
prstohvat soli

Šljive operite i očistite od koštica. Pripremite pleh sa papirom za pečenje na koji rasporedite šljive u jednom sloju, malo ih posolite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° C dok ne postanu toliko mekane da se raspadaju. Zapravo, za ovo su idealne prezrele šljive s kojima ne znate što bi, a ovaj prstohvat soli dodatno naglašava njihovu slatkoću. Nisam dodavala šećera jer je kondenzirano mlijeko dovoljno slatko, a volim kad su šljive kiselkaste.
Kad su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade.

U međuvremenu umutite slatko vrhnje. Ne smije biti jako gusto, a ni prerijetko. Pred kraj dodajte kondezirano mlijeko i samo kratko umutite. Prebacite u posudu otpornu na hladnoću, pa spremite u zamrzivač na par sati.
Kad se krema smrzne toliko da više nije tekuća, a da je dovoljno mekana da ju možete miješati žlicom, vrijeme je za šljive. Samo ih kratko umješajte sa svim sokovima i sa onom šakom oraha i vratite u zamrzivač na još par sati.





Et voila, no fuss sladoled sa par sastojaka, bez aparata za sladoled, bez dosadnog miješanja svakih pola sata, a zdrav i kremast i fin. Za doručak, ručak i večeru, nemojte da vrijeme stoji između vas i sladoleda.



Šalica: jìyì collection - -L,A Design Studio



xoxo

You Might Also Like

0 komentari

Like us on Facebook

Subscribe